WYDARZENIA
03.03.2016
Małopolska bogatsza o trzy produkty tradycyjne

Trzy produkty pochodzące z Ziemi Chrzanowskiej zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Są nimi: buchta bolęcińska, mirowska parzybroda i trzebińskie hulajdy.

Buchta bolęcińska to drożdżowe ciasto ze słodką posypką. Mirowska parzybroda to zupa z warzyw z dodatkiem boczku i przecieranych pomidorów. Jej głównym składnikiem jest kapusta: latem świeża, zimą kiszona. A trzebińskie hulajdy to kluski gotowane z surowych, tartych ziemniaków. Podawane są z mlekiem bądź okraszone tłuszczem.

Lista Produktów Tradycyjnych jest prowadzona przez Ministerstwo Rolnictwa. Prawo do wpisania na nią mają produkty charakteryzujące się ugruntowaną metodą wytwarzania. Ich jakość lub wyjątkowość musi wynikać ze stosowania tradycyjnych sposobów przygotowania. Tradycja przyrządzania nie może być krótsza niż 25 lat. Lista zawiera 1521 pozycji z całego kraju, z czego z Małopolski pochodzą 164.

za UMWM

wstecz
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ
Treść komentarza
Twój podpis
Kod antyspamowy
 



              Nowa Małopolska - Portal Informacyjny Stowarzyszenia Gmin i Powiatów Małopolski